Przejdź do:

ASTRAGALUS GUMMIFER GUM

Nazwa zwyczajowa: Guma tragakantowa

Opis

Guma tragakantowa jest zestaloną wydzieliną roślin z gatunków Astragalus. Polisacharyd o rozgałęzionym łańcuchu. W wodzie tworzy roztwory koloidalne lub zole o dużej lepkości.
 

Działanie kosmetyczne


Funkcja w kosmetyku

Modyfikator reologii (poprawia konsystencję preparatu) - zagęstnik, zwiększa lepkość preparatu, dzięki czemu wpływa także na stabilność piany. Stosowany głównie jako substancja stabilizująca emulsje (np.kremy) i zawiesiny (np. peelingi), chroni przed rozwarstwieniem, przedłuża trwałość kosmetyków
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej i Amerykańskiej Agencji FDA

Powiadom Znajomego








Zamknij