Przejdź do:

Calcium Carbonate

Nazwa chemiczna: węglan wapnia

Opis

Sól kwasu węglowego i wapnia. Główny składnik kalcytu. Silnie higroskopijny.

Działanie kosmetyczne

Posiada właściwości rozjaśniające i kryjące (stosowany w produktach do makijażu) Środek ścierający w produktach do pielęgnacji jamy ustnej.

Funkcja w kosmetyku

Barwnik. Absorbent, wypełniacz. 

Regulacje prawne

Składnik znajduje się w wykazie barwników dopuszczonych w produktach kosmetycznych (załącznik IV do Rozporządzenia Parlamentu i Rady (WE) nr 1223/2009 dotyczącego produktów kosmetycznych). CI 77220.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo stosowania składnika w produktach kosmetycznych zostało potwierdzone przez Panel Ekspertów Cosmetic Ingredients Review.

Powiadom Znajomego








Zamknij