Przejdź do:

ISOPROPYLPARABEN

Nazwa chemiczna: 4-hydroksybenzoesan izopropylu Nazwa zwyczajowa: Izopropyloparaben

Opis

Ester kwasu p-hydroksybenzoesowego (INCI: 4-HYDROXYBENZOIC ACID)

Działanie kosmetyczne


Funkcja w kosmetyku

Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem).

Regulacje prawne

Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie to 0,4 % w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy dla pojedynczego estru i 0,8 % w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy dla mieszaniny estrów

Bezpieczeństwo

Izopropyloparaben jest jednym z najlepiej przebadanych konserwantów stosowany zarówno w kosmetykach, żywności jaki i lekach. Najnowsze badania zatwierdzone przez Komisję Europejską wskazują na bezpieczeństwo stosowania substancji w kosmetykach.

Informacje dotyczące bezpieczeństwa substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej oraz Amerykańskiej Agencji FDA

Powiadom Znajomego








Zamknij