Myristyl Myristate
Nazwa chemiczna: Mirystynian tetradecylu Nazwa zwyczajowa: Mirystynian mirystyluOpis
Ciekły wosk. Substancja stabilna chemicznie
Działanie kosmetyczne
Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy
Funkcja w kosmetyku
Plastyfikator w produktach typu sztyft - jak np. szminki i niektóre antyperspiranty. Nadaje miękkość i elastyczność sztyftom, zapobiega ich kruszeniu. Poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyku, ułatwia rozsmarowywanie np. na ustach.
Regulacje prawne
Bezpieczeństwo
Więcej informacji na temat stosowania substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej i Amerykańskiej Agencji FDA