Przejdź do:

QUATERNIUM-15

Nazwa chemiczna: 3-chloroallilochlorek metenaminy Nazwa zwyczajowa: czwartrzędowa sól amoniowa

Opis

Kationowa substancja powierzchniowo czynna

Działanie kosmetyczne

Substancja kondycjonująca włosy: poprawia rozczesywalność, zapobiega splątywaniu, nadaje połysk, wykazuje działanie antystatyczne, dzięki czemu zapobiega elektryzowaniu się włosów.

Funkcja w kosmetyku

Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem).

Regulacje prawne

Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie wynosi 0,2% (jeżeli składnik pełni rolę substancji konserwującej).

Bezpieczeństwo

Substancja stosowana również w żywności.

Nie penetruje przeznaskórkowo, jednak w stężeniu powyżej 5% powoduje podrażenie skóry. Stężenie Quaternium-15 do 0,2% nie powoduje żadnych efektów ubocznych.

Informacje dotyczące bezpieczeństwa substancji znajdziesz również na stronie Komisji Europejskiej oraz Amerykańskiej Agencji FDA, a także w opinii Komitetu Naukowego ds. Produktów Konsumenckich

Powiadom Znajomego








Zamknij