Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Modyfikator reologii, wpływa na konsystencję produktu kosmetycznego – zwiększa lepkość. W optymalnym środowisku, czyli przy pH około 6 następuje rozwinięcie struktury kopolimeru i efekt zagęszczenia. Stabilizator emulsji (np. kremów) i zawiesin (np. peelingów), zapobiega m.in. przed rozwarstwianiem, przedłuża trwałość kosmetyków.

Działanie kosmetyczne

Stosowany m.in. w preparatach do pielęgnacji włosów jako substancja kondycjonująca – wygładza i zmiękcza, a także w preparatach do stylizacji – utrwala fryzurę i kondycjonuje włosy. Substancja filmotwórcza – tworzy na powierzchni włosów film, który ogranicza ucieczkę wody z powierzchni włosów, dzięki czemu odpowiednio nawilża. Nadaje połysk włosom. Stosowana również w kosmetykach kolorowych oraz kosmetykach białych (kremach, balsamach).

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Acrylates Ethylhexylacrylamide Copolymer stosowany zgodnie z ograniczeniami jest bezpieczny. Rozporządzenie 1223/2009: Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania. Maksymalna pozostałość substancji wolnego akryloamidu w produktach niespłukiwalnych (produkty pozostające na skórze po aplikacji) to 0,1 mg/kg, a w pozostałych produktach kosmetycznych to 0,5 mg/kg.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

Rubus Idaeus Seed Oil

Zobacz