Czy parafiny w kosmetykach zatykają pory?

Parafina często jest poddawana krytyce. Wokół tego składnika powstaje wiele mitów. Jak jest z nią naprawdę i jaki ma wpływ na zdrowie skóry?

Mit

Parafina zwana też olejem mineralnym zatyka pory, wykazuje działanie komedogenne – wpływa na powstawanie zaskórników i zmian trądzikowych. Jest składnikiem bardzo szkodliwym, ponieważ powstaje z ropy naftowej.

Fakt

Parafiny są bezpieczne dla zdrowia skóry i całego organizmu. Nie wywołują stanów zapalnych w skórze, nie kumulują się w organizmie, nie hamują wydzielania sebum ani pracy gruczołów łojowych. Działanie komedogenne występuje rzadko, jest ono możliwe wyłącznie wtedy, gdy stosujemy na skórę czystą parafinę. Parafina w kremie lub oliwce – w towarzystwie innych substancji – nie ma działania komedogennego.

Skąd się biorą parafiny, które dodaje się do kosmetyków? Olej mineralny oraz wazelina – najbardziej popularne parafiny, to związki syntetyczne, które powstają w procesie destylacji z określonej frakcji dokładnie oczyszczonej ropy naftowej. Parafiny są składnikami kosmetycznymi o bardzo długiej historii stosowania. Są bezpieczne, dokładnie przetestowane i obecne zarówno w składach kosmetyków, jak i wyrobów medycznych, czy leków. Parafiny są nietoksyczne, mają dobry profil dermatologiczny – nie uczulają, nie podrażniają. Mogą je stosować zarówno alergicy jak i osoby ze skórą wrażliwą i reaktywną. Czy są badania, które potwierdzałyby bezpieczeństwo stosowania parafin? Owszem, potwierdzają je eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) a także amerykański zespół ekspertów Cosmetics Ingredient Review (CIR) Expert Panel.

Rozwiewamy wątpliwości

  1. Co jeszcze może potwierdzić bezpieczeństwo stosowania parafin? Ciekłą parafinę – olej mineralny można nawet stosować w żywności. Pozytywną opinię w tej kwestii dotyczącą bezpieczeństwa stosowania tego składnika przedstawił panel ekspertów ds. dodatków do żywności i składników pokarmowych dodawanych do żywności, który stanowi komitet naukowy Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
  2. Czy parafiny można stosować na skórę skłonną do podrażnień i reaktywną? Właśnie dla takich cer parafiny są idealną odpowiedzią. Wykazują działanie okluzyjne tworząc na powierzchni skóry warstwę lipidową. I są bardzo bezpieczne do stosowania nawet w przypadku bardzo wrażliwej cery. Właśnie dlatego stanowią podstawę większości maści farmaceutycznych (sporządzanych w aptekach) i leków przeznaczonych na skórę zmienioną chorobowo.
  3. Jakie działanie na skórę wykazuje parafina? Najczęściej w kosmetykach i maściach używa się parafina w postaci stałej – wazelina. I jej głównym działaniem jest natłuszczanie. Stosowana jest jako emolient. Genialnie parafiny sprawdzają się w pielęgnacji skór atopowych, podrażnionych, wytwarzają bowiem na ich powierzchni brakującą warstwę okluzyjną (lipidową), która zabezpiecza przed odparowywaniem wody z naskórka.
  4. Czy to prawda, że parafiny stosuje się także doustnie? Tak. Olej parafinowy (mineralny) był kiedyś popularnym środkiem, którego używano doustnie przy zaburzeniach trawienia.
  5. Czy wazelina lub olej mineralny wywołują alergie skórne, czy mają właściwości alergizujące? Nie. To jedne z najlepiej przyswajalnych przez skórę substancji natłuszczających, po które się sięga nawet w przypadku skóry atopowej, podrażnionej, bardzo suchej. Właśnie dlatego większość maści i leków stosowanych miejscowo zawiera wazelinę.