Czy glikol propylenowy jest rakotwórczy?

Glikol propylenowy często pada ofiarą oskarżeń o działanie toksyczne i kancerogenne. Powód? Myli się go z glikolem etylenowym, którego nie można stosować w kosmetykach. Jakie mity są powielane na temat glikolu propylenowego i co warto o nim wiedzieć?

Mit

Mówi się, że glikol propylenowy to substancja silnie toksyczna, która działa rakotwórczo (myląc go niesłusznie z toksycznym glikolem etylenowym). Ponadto ma opinię substancji, która przenika do krwiobiegu i uszkadza nabłonek, tkankę mięśniową i tkankę łączną. Powtarza się błędnie, że glikol propylenowy wysusza naskórek, wywołuje stany zapalne skóry, podrażnienia, świąd i kontaktowe zapalenie skóry. Ponadto jest on obwiniany także o powodowanie zapalenia gałki ocznej, spojówek, łzawienie i pieczenie oczu.

Fakt

Glikol propylenowy (INCI: Propylene glycol) ma długą historię bezpiecznego stosowania w kosmetykach! I jest substancją bardzo dokładnie przebadaną, nietoksyczną, dobrze tolerowaną przez skórę oraz oczy. Ponadto glikol propylenowy nie powoduje podrażnień i nie wykazuje właściwości alergizujących. Ani nie działa rakotwórczo, ani mutagennie czy fototoksycznie. Więcej na jego temat można przeczytać na stronie ECHA (Europejskiej Agencji Chemikaliów). Działanie szkodliwe ma glikol etylenowy – ale to zupełnie inny związek!

Rozwiewamy wątpliwości

  1. W jakich produktach najczęściej spotyka się glikol propylenowy? W kosmetykach nawilżających skórę. Glikol propylenowy jest tzw. humektantem, czyli substancją higroskopijną, która wchłania i zatrzymuje wilogoć. Wnika w warstwę rogową naskórka, ale pozostaje w obrębie skóry i nie przenika ani do krwiobiegu, ani do tkanki mięśniowej czy innych głębiej położonych tkanek.
  2. Jakie jeszcze zastosowanie ma glikol propylenowy? Zatrzymując wodę w naskórku obniża aktywność wody, która jest doskonałą pożywką dla drobnoustrojów, więc działa wspomagająco na układ konserwujący dany produkt.
  3. W jakim stężeniu można stosować glikol propylenowy? Eksperci z Cosmetic Ingredient Review ocenili jego działanie jako bezpieczne nawet jeśli stosowałoby się go w stężeniu do 50%. Jest więc substancją łagodną dla zdrowia skóry i bardzo dobrze tolerowaną. A amerykańska agencja do spraw żywności i leków FDA włączyła glikol propylenowy na tzw. listę GRAS – czyli substancji dodawanych do żywności powszechnie uznawanych za bezpieczne (Generally Recognize as Safe).
  4. Czy glikol propylenowy oprócz nazwy propylene glycol można znaleźć pod innym oznaczeniem? Tak. W Europie w produktach spożywczych można znaleźć glikol propylenowy pod nazwą E1520. 
  5. Czy jest substancja o podobnej nazwie, z którą można pomylić glikol propylenowy? Owszem – glikol etylenowy, który wykazuje bardzo toksyczne działanie na zdrowie ludzi i jest zakazany do stosowania w kosmetykach. Stąd powstaje wiele nieporozumień i mitów wynikających w dużej mierze z podobieństwa nazw obu substancji.