Przejdź do:

Acrylates/Acrylamide Copolymer

Nazwa zwyczajowa: Kopolimer kwasu akrylowego i akryloamidu

Opis

Anionowy kopolimer kwasu akrylowego. Główne zastosowanie w preparatach do stylizacji włosów oraz w preparatach emulsyjnych (odżywkach)
 

Działanie kosmetyczne

Kopolimer kwasu akrylowego głównie wykorzystywany jest w kosmetykach do włosów. Działa filmotwórczo, czyli pozostawia na włosach film, dzięki któremu kondycjonuje włosy, czyli zmiękcza i wygładza. Stosowany również jako substancja utrwalająca fryzurę w preparatach do stylizacji. Nadaje połysk i uczucie miękkości włosom. Ponadto działa antystatycznie, czyli zapobiega elektryzowaniu się włosów.
 

Funkcja w kosmetyku

Substancja pełni w kosmetykach wiele funkcji:

  • składnik wpływający na konsystencję produktu kosmetycznego - powoduje wzrost lepkości;
  • stabilizuje emulsje zwykłe i silikonowe, czyli zapobiega np. przed rozwarstwianiem się kremu, przedłuża trwałość;
  • lepiszcze, czyli substancja wiążąca składniki kosmetyków.
     

Regulacje prawne

Substancja znajduje się na liście substancji dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych (lista substancji dozwolonych do stosowania w ograniczonym zakresie, stężeniu i warunkach stosowania). Maksymalna pozostałość akryloamidu w produktach niespłukiwalnych (produkty pozostające na skórze) to 0,1 mg/kg, a w pozostałych produktach kosmetycznych to 0,5 mg/kg
 

Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij