Przejdź do:

Acrylates/Aminoacrylates/C10-30 Alkyl PEG-20 Itaconate Copolymer

Nazwa zwyczajowa: Kopolimer kwasu akrylowego i estrów kwasu itakonowego oraz mieszaniny alkoholi tłuszczowych C10-30 oksyetylenowanych 20 molami tlenku etylenu

Opis

Kopolimer. Substancja niewrażliwa na zmiany pH
 

Działanie kosmetyczne

Stosowany m.in. w preparatach do pielęgnacji włosów jako substancja kondycjonująca - wygładza i zmiękcza, a także w preparatach do stylizacji - utrwala fryzurę i kondycjonuje włosy. Substancja filmotwórcza - tworzy na powierzchni włosów film, który ogranicza ucieczkę wody z powierzchni włosów, dzięki czemu odpowiednio nawilża. Nadaje połysk włosom
 

Funkcja w kosmetyku

Modyfikator reologii, wpływa na konsystencję produktu kosmetycznego - zwiększa lepkość. Stabilizator emulsji (np. kremów) i zawiesin (np. pilingów), zapobiega m.in. przed rozwarstwianiem, przedłuża trwałość kosmetyków
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij