Przejdź do:

Acrylates Copolymer

Nazwa chemiczna: Polimer z etylo 2-propenianem i 2-metylo-2-propenianem metylu Nazwa zwyczajowa: Kopolimer akrylowy

Opis

Polimer jonowy (anionowy). Właściwości substancji zależne są od pH, w którym się znajduje, a także od jonów metali wielowartościowych. W środowisku silnie kwaśnym następuje brak efektu zagęszczenia preparatu. W pH około 6 występuje rozwinięcie struktury polimeru i efekt zagęszczenia, jednak przy pH powyżej 10 następuje rozpad substancji. W niskim stężeniu jonów metali wielowartościowych następuje zagęszczenie roztworu, w wysokim stężeniu wytrąca się osad.
 

Działanie kosmetyczne

Kopolimer kwasu akrylowego głównie wykorzystywany jest w kosmetykach do włosów. Działa filmotwórczo, czyli pozostawia na włosach film, dzięki któremu kondycjonuje, zmiękcza i wygładza. Stosowany również jako substancja utrwalająca fryzurę w preparatach do stylizacji. Poprawia parametry sensoryczne na włosach, czyli nadaje połysk i uczucie miękkości włosom. Ponadto działa antystatycznie, czyli zapobiega elektryzowaniu się włosów.
 

Funkcja w kosmetyku

Substancja pełni w kosmetykach wiele funkcji:

  • składnik wpływający na konsystencję produktu kosmetycznego - powoduje wzrost lepkości;
  • stabilizuje emulsje zwykłe i silikonowe, czyli przedłuża trwałość kosmetyków, zapobiega np. przed rozwarstwianiem się kremu;
  • lepiszcze, czyli substancja wiążąca składniki kosmetyków.
     

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej i Amerykańskie Agencji FDA

Powiadom Znajomego








Zamknij