Przejdź do:

Acrylates/Ethylhexylacrylamide Copolymer

Nazwa zwyczajowa: Kopolimer kwasu akrylowego i kapryloakryloamidu

Opis

Kopolimer. Wrażliwy na zmiany pH oraz na obecność jonów metali wielowartościowych zawartych w preparacie. W pH powyżej 10 ulega hydrolizie (rozpadowi). Niskie stężenie jonów powoduje wzrost lepkości preparatu, natomiast w wysokim stężeniu wytrąca się osad
 

Działanie kosmetyczne

Stosowany m.in. w preparatach do pielęgnacji włosów jako substancja kondycjonująca - wygładza i zmiękcza, a także w preparatach do stylizacji - utrwala fryzurę i kondycjonuje włosy. Substancja filmotwórcza - tworzy na powierzchni włosów film, który ogranicza ucieczkę wody z powierzchni włosów, dzięki czemu odpowiednio nawilża. Nadaje połysk włosom. Stosowana również w kosmetykach kolorowych oraz kosmetykach białych (kremach, balsamach)
 

Funkcja w kosmetyku

Modyfikator reologii, wpływa na konsystencję produktu kosmetycznego - zwiększa lepkość. W optymalnym środowisku, czyli przy pH około 6 następuje rozwinięcie struktury kopolimeru i efekt zagęszczenia. Stabilizator emulsji (np. kremów) i zawiesin (np. pilingów), zapobiega m.in. przed rozwarstwianiem, przedłuża trwałość kosmetyków
 

Regulacje prawne

Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania. Maksymalna pozostałość substancji wolnego akryloamidu w produktach niespłukiwalnych (produkty pozostające na skórze po aplikacji) to 0,1 mg/kg, a w pozostałych produktach kosmetycznych to 0,5 mg/kg
 

Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij