Przejdź do:

Algae Extract

Nazwa zwyczajowa: Ekstrakt z alg

Opis

Wyciąg roślinny, substancja wykazująca działanie biologiczne (wywołuje efekt kosmetyczny na skórę). Zawiera wiele substancji czynnych m.in. witaminy, a także mikro i makroelementy (wapń, brom, cynk, jod, żelazo, miedź, magnez i mangan) oraz proteiny, lipidy i polisacharydy. Stosowane w wielu różnorodnych produktach, m.in. kosmetykach pielęgnacyjnych, ujędrniających i wyszczuplających, do kąpieli, a także w kosmetykach do pielęgnacji i stylizacji włosów
 

Działanie kosmetyczne

Algi wykazują szerokie spektrum działania kosmetycznego (wywołują efekt kosmetyczny na skórę) m.in.: przeciwrodnikowe (hamują procesy starzenia się skóry), nawilżające, przeciwzapalne, poprawiające mikrokrążenie (co wpływa na wzmocnienie naczyń krwionośnych), bakteriostatyczne, filmotwórcze (tworzy na powierzchni skóry film, który ogranicza odparowywanie wody z naskórka, co sprzyja lepszemu nawilżeniu, regeneracji i kondycjii skóry)
 

Funkcja w kosmetyku

Humektant - zapobiega krystalizacji (wysychaniu) masy kosmetycznej przy ujściu butelki, tuby itp.
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat stosowania substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij