Przejdź do:

Algin

Nazwa chemiczna: Sól sodowa kwasu alginowego Nazwa zwyczajowa: Alginian (sól kwasu alginowego)

Opis

Kwas alginowy pozyskiwany jest na dwa sposoby: otrzymywany z alg morskich (głównie alg brązowych) lub syntetyzowany w procesie fermentacji bakteryjnej. Łatwo rozpuszcza się w wodzie i rozpuszczalnikach organicznych. Także substancja higroskopijna, czyli łatwo wiążąca wodę. Wykazuje współdziałanie z anionowymi i niejonowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Stosowany w szerokiej gamie preparatów kosmetycznych, głównie w emulsjach (odżywki, kremy, balsamy, lotiony) i żelach (szczególnie w preparatach do pielęgnacji włosów)
 

Działanie kosmetyczne


Funkcja w kosmetyku

Modyfikator reologii (wpływa na konsystencję) - zagęszcza kosmetyk w odpowiednim pH i w obecności jonów metali wielowartościowych. Przy pH>4 zagęszcza roztwory wodne, a przy pH>10 następuje rozpad i rozrzedzenie kosmetyku. W niskim stężeniu jonów metali wielowartościowych powstaje żel, a w wysokim stężeniu wytrąca się osad. Ponadto stabilizuje emulsje (np. kremy, balsamy), chroni przed rozpadem, przedłuża trwałość kosmetyków. Ponadto substancja stosowana jest jako lepiszcze - wiąże składniki kosmetyków
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat stosowania substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij