Przejdź do:

Ammonium Lauryl Sulfate

Nazwa chemiczna: Poli(oksy-1,2-etanodiylo, sulfo-(dodecyloksy)-sól amonowa Nazwa zwyczajowa: Sól amonowa siarczanu alkoholu laurylowego

Opis

Anionowa substancja powierzchniowo czynna należąca do grupy siarczanów alkilowych. Substancja rozpuszczalna w wodzie. W kosmetykach ALS stosowany jest głównie w preparatach myjących do ciała i w płynach do kąpieli oraz w szamponach do włosów.

 

Działanie kosmetyczne

Substancja myjąca - usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów
 

Funkcja w kosmetyku

Substancja pianotwórcza, poprawia jakość piany. Substancja jest wrażliwa na twardą wodę, zawierającą głównie jony wapnia i magnezu, dlatego w twardej wodzie pieni się znacznie słabiej niż w wodzie miękkiej.

Informacje o możliwych zastosowaniach SLES w kosmetykach dostępne są na stronie Komisji Europejskiej w bazie CosIng.

 

Regulacje prawne

Brak szczegółowych regulacji dotyczących stosowania ALS w kosmetykach. W USA ALS znajduje się na liście dodatków do materiałów kontaktujących się z żywnością  informacje znajdziesz na stronie internetowej Amerykańskiej Agencji liście FDA . znajdziesz na stronie.

Bezpieczeństwo

Na niektórych stronach internetowych pojawiają się informacje o rakotwórczym działaniu Ammonium Lauryl Sulfate (ALS). Są to informacje niezweryfikowane. Według wszelkich danych zawartych w publikacjach naukowych, ALS nie powoduje działania rakotwórczego.

ALS jest substancją o długiej historii bezpiecznego użycia i dobrze poznanym profilu toksykologicznym. Więcej informacji na stronie Europejskiej Agencji Chemikaliów.

ALS może mieć działanie drażniące na skórę i błony śluzowe, dlatego w preparatach kosmetycznych jest stosowany w mieszaninach z innymi substancjami myjącymi (mieszaniny środków powierzchniowo czynnych zwykle nie wykazują działania drażniącego) lub z substancjami łagodzącymi działanie drażniące.

Wyczerpujący przegląd informacji dotyczących bezpieczeństwa ALS w produktach kosmetycznych można znaleźć w publikacjach Cosmetics Ingredients Review (CIR) (po kliknięciu na link wyświetla się wyszukiwarka, gdzie należy wpisać nazwę szukanego składnika), publikowanych w czasopiśmie naukowym International Journal of Toxicology.

Więcej informacji o mitach związanych z bezpieczeństwem stosowania ALS w kosmetykach znajdziesz w sekcji Mity i fakty.
 

Powiadom Znajomego








Zamknij