Przejdź do:

Amodimethicone

Nazwa zwyczajowa: aminodimetylosiloksan

Opis

Polimer silikonowy
 

Działanie kosmetyczne

Emolient suchy, tworzy film na powierzchni skóry i włosów, który ogranicza ucieczkę wody, niekomedogenny, czyli nie powoduje powstawania zaskórników. Substancja kondycjonująca włosy: poprawia rozczesywanie na sucho i na mokro, zapobiega splątywaniu, wygładza włosy, wykazuje działanie antystatyczne, dzięki czemu zapobiega elektryzowaniu się włosów. Wpływa na właściwości sensoryczne, nadaje połysk i pozostawia uczucie miękkości na włosach. Utrwala fryzurę. Stosowany jest zarówno w preparatach do stylizacji włosów takich jak aerozole, pianki oraz w preparatach kondycjonujących włosy np. w odżywkach, maskach.
 

Funkcja w kosmetyku


Regulacje prawne

Brak szczegółowych regulacji prawnych dla amodimetylosiloksanu w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo

Silikony stosowane w kosmetykach są bezpieczne dla zdrowia nawet w wysokich stężeniach (<90%). Nie wykazują właściwości drażniących ani alergizujących. Bezpieczeństwo ich stosowania zostało potwierdzone przez Komitet ds. Bezpieczeństwa Konsumentów (SCCS): SCCS/1241/10 oraz SCCS/1549/15.

Jak większość silikonów jest związkiem zarówno hydrofobowym, jak i lipofobowym. Dlatego nie ma powinowactwa do struktur naskórka - i nie wnika w głąb skóry. Jego wnikanie w skórę uniemożliwia również duża masa cząsteczkowa - polimery o dużych cząsteczkach po zastosowaniu na skórę pozostają na jej powierzchni.

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji w kosmetykach znajdzieszna stronie Amerykańskiej Agencji FDA oraz Światowej Organizacji Zdrowia oraz sekcjach Bezpieczeństwo kosmetyków: Szkodliwe składniki kosmetyków? Poznaj fakty! i Fakty i Mity

Powiadom Znajomego








Zamknij