Przejdź do:

AMP-Isostearoyl Hydrolyzed Collagen

Nazwa zwyczajowa: Sól 2-amino-2-metylo-1-propanolu z hydrolizatem kolagenu acetylowanym kwasem izostearynowym

Opis

Anionowa substancja powierzchniowo czynna. Substancja hydrofilowa, rozpuszczalna w wodzie
 

Działanie kosmetyczne

Substancja myjąca - usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów. Łagodzi ewentualne działanie drażniące wywołane przez inne anionowe substancje powierzchniowo czynne. Substancja łagodna dla skóry i błon śluzowych
 

Funkcja w kosmetyku


Regulacje prawne

Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania. Maksymalne stężenie amin drugorzędowych w produkcie gotowym nie powinno przekraczać 0,5%, także maksymalne stężenie amin drugorzędowych nie powinno przekraczać 0,5% (dotyczy surowców). Ponadto substancji nie należy stosować z substancjami nitrozującymi. Maksymalna czystość substancji powinna wynosić nie mniej niż 99%. Maksymalna zawartość nitrozoaminy nie powinna przekraczać 50 mikro g/kg. Substancja nie powinna być przechowywana w pojemniku zawierającym azotyny
 

Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij