Przejdź do:

APRICOT KERNEL OIL

Nazwa zwyczajowa: Olej z pestek moreli

Opis

Olej otrzymywany poprzez tłoczenie na zimno nasion owoców moreli zwyczajnej. Bogaty w kwas oleinowy, kwas linolowy, kwas palmitynowy, witaminy A, B, E, oraz składniki mineralne. Przy ogrzaniu powyżej 70°C traci swoje cenne właściwości.
 

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące
 

Funkcja w kosmetyku


Regulacje prawne


Bezpieczeństwo


Powiadom Znajomego








Zamknij