Przejdź do:

Arachidyl Alcohol

Nazwa chemiczna: Ejkozan-1-ol Nazwa zwyczajowa: Alkohol arachidylowy

Opis


Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Stosowany w formie nierozcieńczonej może powodować powstawanie zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy
 

Funkcja w kosmetyku

Modyfikator właściwości reologicznych - wpływa na konsystencję produktu kosmetycznego powodując wzrost lepkości. Ponadto pełni rolę stabilizatora emulsji (np. kremów) chroni przed rozwarstwieniem i przedłuża trwałość.
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij