Przejdź do:

Arachis Hypogaea Oil

Nazwa zwyczajowa: Olej arachidowy

Opis

Olej tłoczony na zimno lub ciepło z nasion Orzacha podziemnego (Arachis hypogaea). Jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych: linolowego, palmitynowego,stearynowego. Tłoczony na zimno zawiera także tokoferole i sterole. 

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy.
 

Regulacje prawne

Maksymalne stężenie białek orzechów arachidowych: 0,5 ppm.

Od dnia 25 września 2018 r. nie wprowadza się do obrotu w Unii produktów kosmetycznych, które zawierają olej arachidowy, ekstrakty i pochodne i nie spełniają wymogów tego ograniczenia. Od dnia 25 grudnia 2018 r. nie udostępnia się na rynku unijnym produktów kosmetycznych, które zawierają olej arachidowy, ekstrakty i pochodne i nie spełniają wymogów tego ograniczenia. 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32017R2228&from=EN

Bezpieczeństwo

Główny alergen w orzeszkach ziemnych nie przenosi się podczas przetwarzania orzeszków ziemnych na olej arachidowy, , który jest stosowany w produktach kosmetycznych. Tak więc stosowanie tego oleju w produktach kosmetycznych nie stanowi problemu alergii u osób z alergiami na orzeszki ziemne

Powiadom Znajomego








Zamknij