Przejdź do:

ASCORBIC ACID

Nazwa chemiczna: 3-keto-L-gulofuranolakton Nazwa zwyczajowa: Kwas askorbinowy

Opis

Organiczny związek chemiczny, pochodna glukozy o wzorze sumarycznym C6H8O6, dobrze rozpuszcza się w wodzie i etanolu. Szeroko rozpowszechniony w przyrodzie. W naturze, w dużych ilościach występuje m.in. w dzikiej róży, owocach cytrusowych, czarnej porzeczce oraz niektórych warzywach – pietruszce, szpinaku, brokułach. Stosowany szeroko w żywności, kosmetykach i lekach.
 

Działanie kosmetyczne

Antyoksydant (przeciwutleniacz), spowalnia procesy egzogennego (zewnętrznego) starzenia się skóry, wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Substancja o wysoce efektywnym działaniu ze względu na fakt, iż jest prawie w całości regenerowana. Działanie przeciwrodnikowe (przeciwutleniające) w skórze obserwuje się przede wszystkim w układach wodnych i na granicy faz pomiędzy wodą i lipidami. Wykazuje działanie głównie na powierzchni skóry. Poprzez pośrednią stymulację podziałów komórkowych wykazuje umiarkowane działanie eksfoliacyjne (złuszczające). Wyrównuje koloryt skóry oraz rozjaśnia plamy i przebarwienia. Po przejściu przez naskórek stymuluje syntezę kolagenu i hamuje destrukcję włókien kolagenowych, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia. Wykazuje ochronny wpływ w stosunku do promieniowania UVA i UVB, ma również korzystny wpływ na skórę po opalaniu, zmniejsza powstały rumień. Działa także przeciwzapalnie. Znajduje zastosowanie w kosmetykach dla cer dojrzałych, preparatach redukujących przebarwienia oraz kosmetykach plażowych. Ze względu na dużą hydrofilowość, przenikanie wolnego kwasu askorbinowego przez warstwę rogową naskórka jest nieefektywne. Dlatego w preparatach kosmetycznych stosuje się kwas askorbinowy w formie lipofilowych pochodnych, które dobrze wnikają w naskórek (np. palmitynian askorbylu) lub zamyka się go w liposomach.
 

Funkcja w kosmetyku

Przeciwutleniacz (antyoksydant). Zapobiega lub w znaczny sposób ogranicza szybkość zachodzenia procesu utleniania zawartych w kosmetyku składników tłuszczowych, np. niektórych cennych olejów roślinnych. Dodatek antyoksydantów zapewnia trwałość produktów, wydłuża ich przydatność do użycia, zabezpiecza przed powstawaniem nieprzyjemnego zapachu, zmianami barwy oraz konsystencji produktu gotowego.
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej i Amerykańskiej Agencji FDA

Powiadom Znajomego








Zamknij