Przejdź do:

ASCORBYL PALMITATE

Nazwa zwyczajowa: Palmitynian askorbylu

Opis

Organiczny związek chemiczny o wzorze sumarycznym C22H38O7. Estrowa pochodna kwasu askorbinowego o zwiększonej lipofilowości i stabilności.
 

Działanie kosmetyczne

Antyoksydant (przeciwutleniacz), spowalnia procesy starzenia się skóry, wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Substancja o wysoce efektywnym działaniu ze względu na fakt, iż jest prawie w całości regenerowana. Wykazuje działanie głównie na powierzchni skóry. Poprzez pośrednią stymulację podziałów komórkowych wykazuje umiarkowane działanie eksfoliacyjne (złuszczające). Wyrównuje koloryt skóry oraz rozjaśnia plamy i przebarwienia. Po przejściu przez naskórek stymuluje syntezę kolagenu i hamuje destrukcję włókien kolagenowych, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia. Wykazuje ochronny wpływ w stosunku do promieniowania UVA i UVB, ma również korzystny wpływ na skórę po opalaniu, zmniejsza powstały rumień. Działa także przeciwzapalnie. Znajduje zastosowanie w kosmetykach dla cer dojrzałych, preparatach redukujących przebarwienia oraz kosmetykach plażowych.
 

Funkcja w kosmetyku

Przeciwutleniacz (antyoksydant). Zapobiega lub w znaczny sposób ogranicza szybkość zachodzenia procesu utleniania zawartych w kosmetyku składników tłuszczowych, np. niektórych cennych olejów roślinnych. Dodatek antyoksydantów zapewnia trwałość produktów, wydłuża ich przydatność do użycia, zabezpiecza przed powstawaniem nieprzyjemnego zapachu, zmianami barwy oraz konsystencji produktu gotowego.
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej, Amerykańskiej Agencji FDA i Światowej Organizacji Zdrowia
 

Powiadom Znajomego








Zamknij