Przejdź do:

Babassu Oil

Nazwa zwyczajowa: Masło babassu

Opis

Masło wytłaczane jest z orzeszków palmy atalia (babassu). Substancja dość stabilna chemicznie - wysoka odporność na utlenianie. W składzie zawiera głównie kwas laurynowy i mirystynowy. Szeroko stosowane w kosmetykach, szczególnie w preparatach do opalania, chroniących przed promieniowaniem UV oraz w szminkach i mydłach. Jako surowiec w kosmetykach stosowany jest w postaci masła, które topnieje w temperaturze ludzkiego ciała, ma to znaczenie we właściwościach użytkowych preparatów zawierających masło babassu.
 

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące
 

Funkcja w kosmetyku


Regulacje prawne


Bezpieczeństwo


Powiadom Znajomego








Zamknij