Przejdź do:

Behenyl Erucate

Nazwa chemiczna: (Z)-dokoz-13-enian dokozylu Nazwa zwyczajowa: Eruczan behenylu

Opis

Substancja powstaje przez połączenie kwasu erukowego i alkoholu behenylowego
 

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy
 

Funkcja w kosmetyku

Modyfikator reologii - wpływa na konsystencję kosmetyków, powodując wzrost lepkości. Ponadto stosowana jako lepiszcze, wiąże składniki w kosmetykach. Substancja perłotwórcza, nadaje kosmetykom jedwabisty wygląd
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat stosowania substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij