Przejdź do:

BENTONITE

Nazwa zwyczajowa: Bentonit

Opis

Chemicznie jest to krzemian glinu. Zagęstnik nieorganiczny. Pod wpływem wody pęcznieje i tworzy roztwór koloidalny. Stabilny w szerokim zakresie pH, kompatybilny z większością składników.
 

Działanie kosmetyczne


Funkcja w kosmetyku

Modyfikator reologii - zagęstnik, poprawia konsystencję preparatu, dzięki czemu wpływa także na stabilność piany. Nadaje zagęszczonym roztworom charakterystyczne uczucie jedwabistości w dotyku
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej i Amerykańskiej Agencji FDA

Powiadom Znajomego








Zamknij