Przejdź do:

Benzethonium Chloride

Nazwa chemiczna: Chlorek N,N-dimetylo-N-[2-[2-[4-(1,1,3,3,-tetrametylobutylo)fenoksy]etylenowy] Nazwa zwyczajowa: Chlorek benzyloamoniowy

Opis

Chlorek benzyloamoniowy jest kationową substancją powierzchniowo czynną. Wykazuje słabe właściwości pianotwórcze i nie posiada działania myjącego.
 

Działanie kosmetyczne

Substancja antystatyczna, czyli oddzaływuje z ujemnymi centrami na powierzchni włosów i zapobiega ich elektryzowaniu. Kondycjonuje - zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Wykazuje działanie antyseptyczne, dlatego stosowana jest w mydłach, a także preparatach przeciwbakteryjnych do cer tłustych i trądzikowych
 

Funkcja w kosmetyku

Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem). Wpływa na właściwości aplikacyjne emulsji (np. krem, balsam) nadając przy stosowaniu efekt jedwabistości.
 

Regulacje prawne

Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania w kosmetykach. Substancja może być dozwolona do stosowania tylko w produktach spłukiwalnych. Maksymalne stężenie dozwolone do stosowania to 0,1%.
 

Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij