Przejdź do:

Benzoic Acid

Nazwa chemiczna: Kwas benzoesowy

Opis

Stosowane są również pochodne:

  • sól sodowa kwasu benzoesowego (INCI: Sodium Benzoate)
  • i inne: (Ammonium Benzoate, Calcium Benzoate, Potassium Benzoate, Magnesium Benzoate, MEA-benzoate, Methyl Benzoate, Ethyl Benzoate, Propyl Benzoate, Butyl Benzoate, Isobutyl Benzoate, Isopropyl Benzoate, Phenyl Benzoate).

Działanie kosmetyczne


Funkcja w kosmetyku

Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem).

Regulacje prawne

Kwas benzoesowy jest dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonej ilości. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania. Ze względu na szerokie zastosowanie tego związku w różnego rodzaju preparatach dopuszczalne jest różne jego stężęnie w zależności od rodzaju kosmetyku. Maksymalne stężenie kwasu benzoesowego i jego soli sodowej w gotowym kosmetyku wynosi:

  • produkty spłukiwane z wyjątkiem preparatów do jamy ustnej: do 2,5% (w przeliczeniu na czysty kwas benzoesowy, w przypadku stosowania soli sodowej kwasu benzoesowego);
  • produkty do jamy ustnej: do 1,7% (w przeliczeniu na czysty kwas benzoesowy, w przypadku stosowania soli sodowej kwasu benzoesowego);
  • produkty niespłukiwane: do 0,5% (w przeliczeniu na czysty kwas benzoesowy, w przypadku stosowania soli sodowej kwasu benzoesowego);
  • inne pochodne we wszystkich wyrobach do 0,5% (w przeliczniu na czysty kwas benzoesowy).

Bezpieczeństwo

Informacje dotyczące bezpieczeństwa tej substancji znajdziesz również na stronie Amerykańskiej Agencji FDA i Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij