Przejdź do:

BENZOPHENONE-3

Nazwa chemiczna: 2-hydroksy-4-metoksy benzofenon Nazwa zwyczajowa: Benzofenon-3

Opis

Filtr UV, organiczny związek chemiczny z grupy ketonów.

Działanie kosmetyczne

Filtr UV, chroniący skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania słonecznego.

Funkcja w kosmetyku

Absorbuje promieniowanie UV, dzięki czemu chroni kosmetyk przed pogarszaniem się jego jakości pod wpływem światła.

Regulacje prawne

Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji promieniochronnych dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym kosmetyku to 6%.

Dodatkowe warunki określone w rozporzadzeniu 1223/2009:

Nie więcej niż 0,5 % na potrzeby ochrony postaci użytkowej produktu.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32017R0238&from=EN

Bezpieczeństwo

W celu bezpieczeństwa na opakowaniu kosmetyku wymagane jest ostrzeżenie: "Zawiera benzofenon-3". Niewymagane:

  • jeżeli stężenie wynosi 0,5% lub mniej,
  • gdy filtr jest stosowany tylko w celu zabezpieczenia produktu.

Informacje dotyczące bezpieczeństwa tej substancji znajdziesz również na stronie Amerykańskiej Agencji FDA i Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij