Przejdź do:

BENZYL ALCOHOL

Nazwa chemiczna: Fenylometanol Nazwa zwyczajowa: Alkohol benzylowy

Opis

Alkohol aromatyczny . Imituje zapach jaśminu. Znajduje się na liscie potencjalnych alergenów.

Działanie kosmetyczne


Funkcja w kosmetyku

Substancję tę w kosmetykach stosuje się jako:

  • substancję konserwującą, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem),
  • składnik kompozycji zapachowych
  • rozpuszczalnik dla innych substancji hydrofilowych zawartych w kosmetyku
  • regulator lepkości, rozrzedza preparat kosmetyczny

Regulacje prawne

Jako składnik konserwujący jest dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie wynosi 1%.

Bezpieczeństwo

W przypadku, gdy alkohol benzylowy jest stosowany jako składnik kompozycji zapachowych, czyli przeznaczony do celów innych niż zahamowanie rozwoju drobnoustrojów w produkcie, cel musi wynikać z prezentacji produktu. Obecność substancji musi być uwzględniona w wykazie składników (INCI), gdy jej stężenie przekracza:

  • 0,001 % w produkcie niespłukiwanym,
  • 0,01 % w produkcie spłukiwanym.

Informajce dotyczące bezpieczeństwa tej substancji znajdziesz również na stronie Amerykańskiej Agencji FDA i Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij