Przejdź do:

BHA

Nazwa chemiczna: 2-tertbutylo-4-metoksyfenol Nazwa zwyczajowa: Butylohydroksyanizol

Opis

Syntetyczny przeciwutleniacz

Działanie kosmetyczne


Funkcja w kosmetyku

Przeciwutleniacz (antyoksydant), zapobiega lub w znaczny sposób ogranicza szybkość zachodzenia procesu utleniania składników tłuszczowych zawartych w kosmetyku, jak np. niektórych cennych olejów roślinnych. Dodatek antyoksydantów zapewnia trwałość produktów, wydłuża ich przydatność do użycia, zabezpiecza przed powstawaniem nieprzyjemnego zapachu, zmianami barwy oraz konsystencji produktu gotowego.

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Butylohydroksyanizol (BHA) w kosmetykach chroni inne substancje przed rozkładem, nie należy  mylić substancji z Beta -hydroksykwasami oznaczanymi również jako BHA, ponieważ jest to inna grupa substancji wykazująca zupełnie inne działanie. Butylohydroksyanizol jest stosowany również w żywności jako konserwant. Więcej informacji na temat stosowania BHA w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij