Przejdź do:

BHT

Nazwa chemiczna: 2,6-ditertbutylo-4-metylofenol Nazwa zwyczajowa: Butylohydroksytoluen

Opis

Syntetyczny przeciwutleniacz

Działanie kosmetyczne


Funkcja w kosmetyku

Przeciwutleniacz (antyoksydant). Zapobiega lub w znaczny sposób ogranicza szybkość zachodzenia procesu utleniania lipidów zawartych w kosmetyku, jak np. niektórych cennych olejów roślinnych. Dodatek antyoksydantów zapewnia trwałość produktów, wydłuża ich przydatność do użycia, zabezpiecza przed powstawaniem nieprzyjemnego zapachu, zmianami barwy oraz konsystencji produktu gotowego.

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Butylohydroksytoluen wykazuje współdziałanie (synergizm działania) z innymi przeciwutleniaczami, dzięki czemu wykazuje lepsze działanie chroniące inne substancje w kosmetykach. Więcej informacji na temat stosowania BHT w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij