Przejdź do:

BORAGE SEED OIL

Nazwa zwyczajowa: Olej z nasion ogórecznika

Opis

Olej o lekko żółtawej barwie, tłoczony na zimno z nasion ogórecznika. Zawiera ok. 18-25% kwasu gammalinolenowego (GLA), flawonoidy, garbniki, śluz, kwasy organiczne, sole mineralne i saponiny
 

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo


Powiadom Znajomego








Zamknij