Przejdź do:

C12-15 Alkyl Lactate

Nazwa zwyczajowa: Ester kwasu mlekowego i alkoholi tłuszczowych C12-15

Opis

Substancja aktywna. Może wnikać w głąb naskórka. W naskórku rozkłada się do kwasu mlekowego. Hydrofobowa - nierozpuszcza się w wodzie
 

Działanie kosmetyczne

Emolient. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy, czyli wygładza i zmiękcza. Substancja keratolityczna, złuszcza naskórek.
 

Funkcja w kosmetyku


Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij