Przejdź do:

CALENDULA OFFICINALIS FLOWER

Nazwa zwyczajowa: Destylat z nagietka

Opis

Destylat otrzymywany z kwiatów nagietka. Wyciąg roślinny, zazwyczaj wodno - glikolowy z nagietka lekarskiego. Ziele i kwiat zawiera olejek eteryczny. Stosowany głównie w recepturach wodnych i wodno - alkoholowych np. tonikach, lotionach, czy płynach. Używany w preparatach do pielęgancji niemowląt, po ekspozycji słonecznej, a także w produktach do higieny jamy ustnej, pielęgnacji skóry głowy i szamponach, kosmetykach myjących, do higieny intymnej oraz w produktach do pielęgnacji stóp i paznokci.
 

Działanie kosmetyczne

Substancja aktywna, wykazuje szereg działań biologicznych (wywołujących efekt kosmetyczny na skórę), działanie przeciwzapalne, ściągające, bakteriostatyczne, grzybostatyczne, nawilżające, a także przyspiesza regenerację naskórka
 

Funkcja w kosmetyku

Może być stosowany jako składnik kompozycji zapachowej, nadaje zapach
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej i Amerykańskie Agencji FDA

Powiadom Znajomego








Zamknij