Przejdź do:

Camellia Oleifera Seed Oil

Nazwa zwyczajowa: Olej z nasion kamelii olejodajnej

Opis

Składnik zawiera głównie triglicerydy kwasu oleinowego
 

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy
 

Funkcja w kosmetyku

Może pełnić rolę rozpuszczalnika dla innych substancji hydrofobowych (nierozpuszczalnych w wodzie) zawartych w kosmetykach
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij