Przejdź do:

Cananga odorata flower oil

Nazwa zwyczajowa: Olejek ylangowy

Opis

Olejek jest otrzymywany z kwiatostanu drzewa poprzez destylację z parą wodną. Roślina rośnie głównie w Azji. Olejek głównie zawiera alfa pinen, linalol, geraniol, seksfiterpeny, kwasy (m.in. heksanowy, heptanowy, benzoesowy), fenole (eugenol i izoeugenol)
 

Działanie kosmetyczne

Olejek zmniejsza przetłuszczanie się skóry. W preparatach do pielęgnacji skóry głowy, wpływa na ukrwienie, dzięki czemu zapobiega wypadaniu włosów.
 

Funkcja w kosmetyku

Nadaje zapach kosmetykom. Stosowany m.in. w perfumach, kremach, mydłach, a także kosmetykach myjących. Posiada charakterystyczny kwiatowy zapach.
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Brak ograniczeń w stosowaniu olejku w zaleceniach IFRA (Międzynarodowe Stowarzyszenie d/s Substancji Zapachowych). Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij