Przejdź do:

Cannabis Sativa Seed Oil

Nazwa zwyczajowa: Rafinowany olej z nasion konopi siewnych

Opis

Olej ma charakterystyczny lekko gorzki smak i korzenny zapach. Zawiera nasycone kwasy tłuszczowe i nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak: kwas linolowy, kwas alfa linolenowy, kwas gammalinolenowy, kwas olejowy
 

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy
 

Funkcja w kosmetyku


Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat stosowania substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij