Przejdź do:

CARBOXYMETHYLCELLULOSE

Nazwa zwyczajowa: Karboksymetyloceluloza

Opis

Karboksymetyloceluloza (CMC) jest rozpuszczalnym w wodzie polimerem. Zawiera liczne ugrupowania o charakterze anionowym, tworzy hydrozole i jest niewrażliwa na obecność kationów jednowartościowych lub dwuwartościowych. Kationy wielowartościowe (jak Al3+) mogą prowadzić do wytrącenia CMC, tworząc sztywne, trwałe żele. Karboksymetyloceluloza tworzy w zakresie pH 4 – 10 stabilne roztwory o wysokiej lepkości.
 

Działanie kosmetyczne


Funkcja w kosmetyku

Modyfikator reologii (poprawia konsystencję preparatu) -zagęstnik, zwiększa lepkość preparatu, dzięki czemu wpływa także na stabilność piany.
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo


Powiadom Znajomego








Zamknij