Przejdź do:

CEDRUS ATLANTICA BARK OIL

Nazwa zwyczajowa: Olejek cedrowy

Opis

Olejek otrzymuje się przez destylację z parą wodną kawałków lub pyłu z drewna. Głównymi składnikami są izomery atlantonu. Olejek o charakterystycznym balsamicznym zapachu. Dawniej budowano świątynie z drewna cedrowego, wydzielający się ze ścian olejek zapobiegał rozprzestrzenianiu się bakterii i wirusów.
 

Działanie kosmetyczne

Składnik aktywny, działa antyseptycznie. Stosowany w kosmetykach do cer tłustych i trądzikowych, ponieważ reguluje wydzielanie łoju. Ponadto stosowany jest również w preparatach przeznaczonych do pielęgnacji skóry głowy, jako mieszanina zmniejszająca łojotok, a także zapobiegająca powstawaniu łupieżu.
 

Funkcja w kosmetyku

Nadaje zapach kosmetykom
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Brak ograniczeń w stosowaniu olejku w zaleceniach IFRA (Międzynarodowe Stowarzyszenie d/s Substancji Zapachowych). Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij