Przejdź do:

CERATONIA SILIQUA GUM

Nazwa zwyczajowa: Guma karob

Opis

Guma karob (Guma z drzewa świętojańskiego) to rozgałęziony polisacharyd o strukturze podobnej do gumy guar. Otrzymywana z bielma nasion uprawianej w basenie Morza Śródziemnego rośliny Ceratonia siliqua.
 

Działanie kosmetyczne

Wiąże wodę na powierzchni naskórka i włosów, dzięki czemu nawilża
 

Funkcja w kosmetyku

Modyfikator reologii - zagęstnik, poprawia konsystencję preparatu, dzięki czemu wpływa także na stabilność piany. Stosowany także jako tzw. lepiszcze - składnik wiążący składniki preparatów stałych, jak np. pudry.
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij