Przejdź do:

CETEARETH-20

Nazwa zwyczajowa: Oksyetylenowana 20 molami tlenku etylenu mieszanina alkoholu cetylowego i stearylowego

Opis

Niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Substancja dobrze rozpuszczalna w wodzie, hydrofilowa. Substancja stabilna w obecności elektrolitów. Wrażliwa na zmiany pH - stabilna w niskim pH, w wysokim ulega rozpadowi na mniejsze części (hydrolizie). Niewrażliwa na twardą wodę, zawierającą głównie jony wapnia i magnezu
 

Działanie kosmetyczne

Substancja myjąca usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów
 

Funkcja w kosmetyku

Emulgator O/W, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora reologii (czyli poprawia konsystencję) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Ponadto pełni rolę solubilizatora, czyli umożliwia wprowadzanie do roztworu wodnego substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie, np. kompozycje zapachowe, wyciągi roślinne, substancje tłuszczowe
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Substancji z grupy Ceteareth nie należy używać na uszkodzoną skórę.

Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij