Przejdź do:

Cetrimonium Bromide

Nazwa zwyczajowa: Bromek cetylotrójmetyloamoniowy

Opis

Kationowa substancja powierzchniowo czynna. Najlepsze działanie wykazuje przy pH <7
 

Działanie kosmetyczne

Wykazuje silne działanie bakteriostatyczne. Dzięki temu, że składnik posiada ładunek dodatni z łatwością łączy się z ujemnie naładowaną powierzchnią włosa, dzięki czemu kondycjonuje włosy: poprawia rozczesywalność, zapobiega splątywaniu, nadaje połysk i wygładza włosy, wykazuje działanie antystatyczne (zapobiega elektryzowaniu się włosów).
 

Funkcja w kosmetyku

Emulgator, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem).
 

Regulacje prawne

Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie wynosi 0,1% (jeżeli skałdnik pełni rolę substancji konserwującej)
 

Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij