Przejdź do:

CETRIMONIUM CHLORIDE

Nazwa chemiczna: Chlorek cetylotrójmetyloamoniowy Nazwa zwyczajowa: Czwartrzędowa sól amoniowa

Opis

Kationowa substancja powierzchniowo czynna

Działanie kosmetyczne

Dzięki temu, że substancja posiada ładunek dodatni z łatwością łączy się z ujemnie naładowaną powierzchnią włosa. Substancja kondycjonująca włosy: poprawia rozczesywalność, zapobiega splątywaniu, nadaje połysk i wygładza włosy, wykazuje działanie antystatyczne, dzięki czemu zapobiega elektryzowaniu się włosów.

Funkcja w kosmetyku

Ułatwia spłukiwanie preparatu. Cetrimonium Chloride również obniża napięcie międzyfazowe, co ułatwia łączenie się fazy wodnej i olejowej. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem).

Regulacje prawne

Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie wynosi 0,1% (jeżeli składnik pełni rolę substancji konserwującej).

Bezpieczeństwo

Informacje dotyczące bezpieczeństwa stosowania tej substancji w kosmetykach znajdziesz również na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij