Przejdź do:

Cetyl Hydroxyethylcellulose

Nazwa chemiczna: Estry 2-hydroksyetylo heksadecylo celulozy Nazwa zwyczajowa: Cetylohydroksyetyloceluloza

Opis

Hydroksyetyloceluloza jest substancją hydrofilową rozpuszczalną w wodzie. Przyłączony do hydroksyetylocelulozy alkohol cetylowy jest hydrofobowy, dlatego zwiększa hydrofobowość substancji. Substancja stabilna chemicznie. Niewrażliwa na zmiany pH oraz obecność elektrolitów

Działanie kosmetyczne


Funkcja w kosmetyku

Modyfikator reologii - wpływa na konsystencję kosmetyków, powodując wzrost lepkości. Stabilizator emulsji (np. kremów), zapobiega m.in. przed rozwarstwianiem, przedłuża trwałość kosmetyków

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej i Amerykańskiej Agnecji FDA

Powiadom Znajomego








Zamknij