Przejdź do:

Cetyl Lactate

Nazwa chemiczna: 2-hydroksypropionian heksadecylu Nazwa zwyczajowa: Mleczan cetylu

Opis

Substancja aktywna - wywołująca efekt kosmetyczny na skórze. Może wnikać w głąb naskórka. Na skórze rozkłada się do kwasu mlekowego. Hydrofobowa - nierozpuszcza się w wodzie

Działanie kosmetyczne

Emolient. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy, czyli zmiękcza i wygładza. Substancja keratolityczna, złuszcza naskórek. Ponadto bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu skóry

Funkcja w kosmetyku


Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej i Amerykańskie Agencji FDA

Powiadom Znajomego








Zamknij