Przejdź do:

Cetyl Myristate

Nazwa chemiczna: Mirystynian heksadecylu Nazwa zwyczajowa: Mirystynian cetylu

Opis

Substancja stosowana głównie w emulsjach kosmetycznych (np. kremach, balsamach) i w sztyftach
 

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące
 

Funkcja w kosmetyku

Modyfikator reologii (poprawia konsystencję kosmetyków), powoduje wzrost lepkości. Stosowany jako baza w sztyftach.
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej i Amerykańskiej Agencji FDA

Powiadom Znajomego








Zamknij