Przejdź do:

CHITOSAN

Nazwa zwyczajowa: Chitozan

Opis

Polisacharyd, pochodna chityny
 

Działanie kosmetyczne

Stosowany w produktach do pielęgnacji i stylizacji włosów. Wykazuje duże powinowactwo do keratyny włosów, działa kondycjonująco (zmiękcza i wygładza). W preparatach do twarzy i ciała działa nawilżająco - tworzy na powierzchni naskórka hydrofilowy film, zatrzymujący wodę.
 

Funkcja w kosmetyku

Ze względu na właściwości higroskopijne (wiąże wodę) może być stosowany jako zagęstnik (wpływa na konsystencję kosmetyku), czyli może powodować wzrost lepkości kosmetyku
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat stosowania substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij