Przejdź do:

Chitosan Glycolate

Nazwa chemiczna: Hydroksyoctan chitosanu Nazwa zwyczajowa: Glikolan chitozanu

Opis

Substancja rozpuszczalna w wodzie. Higroskopijna - łatwo wiąże wodę.

Działanie kosmetyczne

Tworzy hydrofilowy film na powierzchni skóry i włosów, co ogranicza nadmierne odparowywanie wody z powierzchni, dzięki czemu nawilża. Powstały film kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Ponadto pełni rolę substancji dezodorującej w antyperspirantach i dezodorantach, zapobiega powstawaniu nieprzyjemnego zapachu na skórze. Antyoksydant, chroni skórę przed wolnymi rodnikami (np. z dymu papierosowego i promieniowania UV), zapobiegając przedwczesnemu starzeniu się skóry.

Funkcja w kosmetyku

Modyfikator reologii, zagęstnik, wpływa na konsystencję produktu kosmetycznego - zwiększa lepkość.

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij