Przejdź do:

CINNAMOMUM ZEYLANICUM BARK OIL

Nazwa zwyczajowa: Olejek cynamonowy z kory

Opis

Olejek otrzymywany jest z kory drzewa cynamonowego cejlońskiego. Drzewo uprawiane jest głównie na Sri Lance, Seszelach oraz Madagaskarze. Głównym składnikami olejku są aldehyd cynamonowy i eugenol. Otrzymywany poprzez destylację z parą wodną. Olejek może powodować podrażnienie skóry
 

Działanie kosmetyczne

Składnik aktywny, działa antyseptycznie. Cynamon stosowany jest jako substancja rozgrzewająca, np. w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji ciała.
 

Funkcja w kosmetyku

Nadaje zapach kosmetykom
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Należy ograniczyć stężenie stosowanie olejku do 1%, ponieważ może podrażniać skórę -  zalecenie IFRA (Międzynarodowe Stowarzyszenie d/s Substancji Zapachowych).

Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij