Przejdź do:

CITRUS AURANTIUM BERGAMIA FRUIT OIL

Nazwa zwyczajowa: Olejek z owoców drzewa bergamotowego

Opis

Roślinę głównie uprawia się we Włoszech, a także w Afryce. Posiada cytrusowy zapach oraz gorzki smak. Olejek otrzymywany jest poprzez wyciskanie na zimno owoców.
 

Działanie kosmetyczne

Składnik aktywny, działa antyseptycznie. Stosowany w kosmetykach dla cer tłustych i trądzikowych zmniejszając łojotok. Wykazuje także właściwości dezodoryzujące, stosowany w produktach do higieny jamy ustnej. Może działać fotouczulająco, a więc stosując olejek należy chronić skórę przed działaniem słońca lub promieniowaniem UV
 

Funkcja w kosmetyku

Nadaje zapach kosmetykom
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Należy ograniczyć stosowanie olejku w kosmetykach, które pozostają na skórze -  zalecenie IFRA (Międzynarodowe Stowarzyszenie d/s Substancji Zapachowych).

Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij